Czym jest glutamina oraz jakie ma zastosowanie?

Czym jest glutamina oraz jakie ma zastosowanie?

Glutamina i jej szeroki zastosowanie

Glutamina to aminokwas, który w dużych ilościach jest produkowany przez organizm. Nie zaspokaja on jednak 100% zapotrzebowania, więc glutamina musi być dostarczana również z posiłków lub pod postacią jednego z suplementów diety. Nie tylko sportowcy powinni przyjmować glutaminę, która wspiera pracę mięśni i ich odpowiednią budowę. Ma ona bowiem szereg innych zastosowań i warto je poznać. L-glutamina wspomaga między innymi wytrzymałość organizmu, przyspiesza jego regenerację, zmniejsza apetyt na słodycze czy też poprawia funkcjonowania mózgu. Jednak to jeszcze nie wszystko, co glutamina ma do zaoferowania.

 

Glutamina na odporność i procesy regeneracji

Glutamina bierze działa w procesie powstawania glutationu, jednego z przeciwutleniaczy. Ten z kolei jest odpowiedzialny w dużej mierze za odporność naszego organizmu. Jego wysoki poziom sprawia, że nie jesteśmy podatni na rozwój chorób i infekcji. Glutamina może więc być przyjmowana przez osoby ze słabą odpornością, które chcą przestać łapać przeziębienia i inne choroby. Zmniejsza ona ryzyko wszelkich chorób, ponieważ organizm zaczyna się przez nimi lepiej bronić. Poza tym ten aminokwas przyspiesza gojenie się ran. Używany jest ona bowiem do syntezy protein w tkankach łącznych. Dzięki niemu następuje zdecydowanie szybsza naprawa uszkodzonych tkanek. Glutamina może być więc stosowana przez osoby podatne na urazy i kontuzje. Ponadto aminokwas przyspiesza ogólną regenerację organizmu. Zalecany jest dla sportowców trenujących wysiłkowo albo osób, które po prostu ciężko pracują na co dzień. Glutamina zwiększy ich wytrzymałość i pomoże odpowiednio wypocząć.

 

Glutamina a układ pokarmowy

Udowodniono, że glutamina poprawia funkcjonowania jelit, a co się z tym wiąże, może być ona pomocna w wielu schorzeniach układu pokarmowego czy też chronić go przed uszkodzeniami, do których może doprowadzić nieprawidłowa dieta. Stosowana jest często w Zespole Jelita Drażliwego czy też przy nieszczelności jelita. Jest ona głównym składnikiem energetycznym dla komórek jelita cienkiego i chroni błonę śluzową jelit przed uszkodzeniami. Poza tym glutamina ma wpływ również na żołądek chroniąc jego śluzówkę. Wyrównuje ona poziom cukru we krwi, więc ogranicza ochotę na słodycze. Co więcej sprawia, że nie mamy napadów głodu, a to z kolei jest bardzo ważne dla osób na diecie czy też starających się unikać spożywania cukrów.

 

Glutamina wspomaga pracę narządów

Nie tylko jej dobroczynny wpływ na jelita jest udowodniony. Glutamina wspomaga również serce i reguluje ciśnienie krwi, a także usprawnia działanie mózgu. Ma ona również duży wpływ na odpowiednią budowę mięśni wspierając procesy anaboliczne i powstrzymując ich katabolizm. W sklepach znajdziemy wiele rodzajów glutaminy oraz opakowania o różnych pojemnościach. Poza tym jest ona oferowana w proszku, jak i kapsułkach. Najpopularniejsza glutamina to z pewnością Glutamine Xplode Powder od Olimp Sport Nutrition lub Biogenix Glucetyl Monster firmy Biogenix. Co ważne, l-glutaminy właściwie nie można przedawkować. Na początku kuracji stosuje się jednak dawki 2-5 gram proszku rozpuszczając go w 300 ml wody albo soku. Później można je stopniowo zwiększyć, zwłaszcza u osób trenujących.

Komentarze (0)
Dodaj Swój komentarz
Twoja ocena ogólna: